Sportief

Wandelen, fietsen, kanoën, klimmen, paardrijden, alles is mogelijk in de omgeving van het huis

Le Val de Lesse – une région à vivre !

Er zijn meer dan genoeg mogelijkheden in de vallei van rivier de Lesse om je sportief te kunnen vermaken. Hieronder geven we u graag een aantal mogelijkheden en tips waarvan veel van onze gasten al gebruik hebben gemaakt.
Voor nog meer sportieve mogelijkheden in de regio kunt u kijken op ValdeLesse.

 

 

Wandelen
In de omgeving kunt u veel wandelen. Het gebiedwamdelen rond Villers-sur-Lesse is bijzonder mooi. Veel behoort tot het “Domaine Royal” en is daarmee beschermd gebied. Wandelkaarten met gevarieerde routes zijn verkrijgbaar bij het Syndicat d’initiative (de VVV) in Rochefort. Mogelijk liggen er nog wandelkaarten in huis in lades van (salon)tafels.

Op de site van RouteYou vindt u wandelroutes nabij het koninklijk kasteel van Ciergnon

 

 

Fietsen en mountainbiken
mountainbikenEr is tegenwoordig een mooie fiets/wandelroute (RAVeL). Deze is aangelegd (geasfalteerd) over de oude spoorlijn, door het prachtige dal van de Lesse.
RAVeL 150d gaat van het station in Jemelle via Rochefort en Villers naar het station van Houyet. Helaas is de brug tussen Villers en de RAVel over de spoorwegroute in juli 2021 volledig weggevaagd. Als je op dit moment naar Rochefort wil fietsen om brood te halen, dan is de beste route via Lessive en Eprave. In Eprave kom je dan ook weer op de RAVel uit.

In de fietsenstalling links achterin de tuin staan enkele fietsen (klein en groot) ter beschikking voor een klein fietstochtje. Wil je met goed materiaal op pad, dan raden we u aan om uw eigen fiets mee te nemen of in Rochefort te huren bij Cylce Sport  (Christophe Walhain). Hij kan -tegen vergoeding- de fietsen ook komen brengen.

Als je echt van fietsen houdt, dan zou je Alain kunnen vragen om je te begeleiden. Hij woont iets verderop in Villers en organiseert fietstochten. Meer informatie hierover vind je op zijn site:  http://www.bikeandmore.be.

 

 

Survival
Het park Dinsurvival1ant Aventure biedt, voor jong en oud, ruime mogelijkheden voor spannende en leuke survivalactiviteiten.
Afhankelijk van het aantal deelnemers op een dag en beschikbare instructeurs wordt bepaald welke challenges op die dag worden aangeboden. Je moet dus van te voren contact opnemen om de mogelijkheden te bespreken en deelname te reserveren. Je kunt alleen terplekke contant (!) betalen.
En trek makkelijk zittende kleding aan die vies mag worden en sport/bergschoenen met grip.
Het survivalpark breidt steeds verder uit met nieuwe spannende activiteiten. Een belevenis waar lang over wordt nagepraat !

 

 

Kanoën
De Lesse stKanovaren-1400x1050aat natuurlijk bekend om het kanoën. De kano-route die nu beschikbaar is gaat van Houyet naar Anseremme (alwaar de Lesse bij Dinant in de Maas uitkomt). Vroeger kon je ook kanoën op de route Han sur Lesse – Villers sur Lesse – Wanlin – Houyet, maar de forelvissers hebben een juridische strijd gewonnen waardoor het kanoën op die route is verboden.
Er zijn twee startpunten: Houyet (route 21 km) en Gendron (route 12 km). Kano’s kunt u huren bij: Lesse Kayak of bij de Kayak Jaunes Libert.
Wanneer u bij uw auto wil eindigen, rijdt u eerst naar het eindpunt in Anseremme waar u tickets voor kano’s en de trein koopt. De trein brengt u naar Gendron of Houyet. Een wegbrenger/ophaler kan u rechtstreeks naar de startpunten brengen. In vakantieperiodes is het raadzaam vooraf kano’s te reserveren!  En let op uw persoonlijke spullen en eigen kano wanneer u aan de kant pauzeert!

 

 

Bergbeklimmen
bergbeklimmenTen zuiden van Dinant, tussen Anseremme en Famignoul, bevindt zich aan de oostzijde van de Maas een bekende bergbeklimmersschool.
Wanneer u op de westoever van de Maas naar het uitzichtpunt van kasteel Freyr gaat, dan kunt u ook rustig kijken naar de klimmers die boven de Maas aan de rotsen hangen.

 

Lasergamen of escaperoom in Durbuy (40 minuten rijden): https://www.adventure-valley.be/nl.

 

 

Golf
In de omgeving zijn o.a. de volgende golfbanen te vinden:
Durbuy op ca. 45 km van Villers: FiveNations (18 holes) en Golf de Durbuy (27 holes)
– Houyet op 13 km van Villers :  Royal Golf Club du Chateau Royal d’Ardenne (18 holes)

 

 

 

 

Paardrijden
In Hépaardrijdenrock ligt een goede manege bij de Hostellerie.
Ook in het recreatiepark Chevetogne kan je paardrijden.

 

 

 

 

 

Zwemmen
Op verschillzwembadchevtogneende plaatsen vlak bij het dorp, o.a. bij het vroegere station of in Lessive, kunt u vrij zwemmen in de Lesse.
Er zijn zwembaden in Rochefort, Chevetogne en Ciney.

En in Givet (20 km) is een waterpark met grote glijbanen (Centre Aqualudique Rivéa)

 

 

 

 

Domein van Chevetogne
Het Domain Chevetodomainchevetognegne is een groot recreatiepark gelegen 15 minuten rijden van ons huis. Rondom een kasteel liggen visvijvers, een zwembad, manege, midgetgolf, tennisbanen, restaurants etc.

 

 

 

 

Railbiken
railbike

In de omgeving van Dinant, in de Vallei van de Molignée (Maredsous) kan je op een sportieve en originele manier, te weten de railbike door de natuur fietsen.

 

 

 

 

Vissen
vligvissen
De Lesse is bekend om zijn forel. Op verschillende plaatsen in de omgeving zijn visvijvers. Voor visaktes kunt u informeren bij de VVV (syndicat d’initiative) in Rochefort.

 

 

 

 

 

Langlaufen
langlaufenardennen
In de winterperiode zijn al spoedig de pistes van St.Hubert of Champlon open voor langlaufen. Informatie kunt u krijgen bij de Nederlandse Skivereniging (070-3525 800).