Natuur om het huis

Van een van onze gasten kregen wij enthousiaste berichten over de natuur rond het huis. Wij plaatsen graag zijn ervaringen op de site zodat u dit zelf kan lezen.

Verrassende natuur

Begin oktober 2017 was ik met familie een weekend voor het eerst in dit prachtige vakantiehuis. De natuur rond dit huis is verrassend! Meteen na aankomst vielen sporen in de ruime tuin op: kleine kuiltjes in het gras en ook uitwerpselen. Kuiltjes en poepjes. Dan denk je meteen aan de das, de grootste marterachtige. Langs de grote coniferenhaag was een wel heel sterke aanwijzing: een kuiltje van 10 cm diep met daarin een ladinkje zwarte drolletjes.

Gelukkig had ik de fotoval meegenomen. Dat is een infrarood-camera waarmee je ’s nachts filmpjes en foto’s kunt maken. Op een boom wat pindakaas gesmeerd om roofdieren te lokken en een meter of 5 daar tegenover de camera opgehangen.

En ja hoor, de volgende ochtend stond er een filmpje van de das op. Het zwartwitte roofdier blijkt dus heel dicht bij dit huis rond te scharrelen, op zoek naar wormen, slakken, fruit, enz. Op de foto staat een detail van het filmpje.

Overdag zagen we aan de voorkant van het huis een zwarte roodstaart. Hij floepte de schuur in aan de overkant, door een kapot raampje. Dezelfde dag zat een vrouwtje roodstaart in een boom achter het huis. De kans is groot dat komend voorjaar zwarte roodstaarten, met hun zo typische knerpende geluid, in de schuur van de overbuurman gaan broeden. Mooie vogeltjes!

Voor nog veel meer mooie vogeltjes kun je langs de Lesse gaan wandelen. Wij zagen er de onwaarschijnlijk mooi gekleurde ijsvogels. Neem eens de tijd op een stille plek langs deze rivier en de kans is groot dat je de waterspreeuw ziet: een bruine vogel formaat spreeuw met een opvallende witte borstvlek. Hij vreet van de bodem van de Lesse, doordat hij onder water kan lopen. Heel apart. Mooie andere waarnemingen waren een visarend die rustig boven het water vloog en in het bos hoorden we twee goudvinken. Je herkent ze aan hun eenvoudige zang.

We hebben met ons zessen een heerlijk weekend gehad. Volgend jaar gaan we weer en dan een hele week! Lekker genieten van die mooie natuur.

Ook een bijzondere waarneming? Mail die naar Kathelijn!

Jacques uit Doetinchem (NL)